Helyi adatbázisok

Arcanum - Digitális Tudománytár

Könyvtárunkban elérhető az Arcanum Digitális Tudománytár Plus adatbázisa.

Az ADT+ egy Interneten keresztül hozzáférhető, folyamatosan bővülő számítógépes adatbázis, amely kétrétegű PDF-eket és keresőprogramot tartalmaz. Az adatbázis jellemzően folyóiratokat, évkönyveket, periodikumokat, lexikonokat, családtörténeti-, helytörténeti-, hungarológia kiadványokat és könyveket foglal magába. Az adatok előállítója és a szoftver fejlesztője, üzemeltetője az ARCANUM Adatbázis Kft. Az előfizetéses adatbázis (amely IP tartományhoz kötött, a megadott gépeken így nem kell a belépéshez felhasználónév és jelszó) a könyvtár internetszolgáltatásra fenntartott asztali számítógépeiről elérhető.

A felhasználók korlátozás nélkül használhatják a rendszer keresőjét, szabadon böngészhetnek a dokumentumok tartalomjegyzékében, megjeleníthetik a PDF-eket, valamint oldalakat is letölthetnek (ez utóbbi szolgáltatás azonban technikai korlátozás alá esik). A könyvtár új szolgáltatásának részleteiről az intézmény szaktájékoztató kollégái szívesen adnak további felvilágosítást az érdeklődőknek a helyszínen, illetve a könyvtár elérhetőségein.

cím: https://www.arcanum.hu/hu/adt/

 

Nava

Könyvtárunkban Nava Pont működik.

A NAVA - Nemzeti Audiovizuális Archívum - az országos földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorait gyűjti és szolgáltatja. Az archívum 2006. január 1-én kezdte meg munkáját. Könyvtárunk a NAVA gyűjteményéhez online hozzáférést biztosít. A NAVA szolgáltatásainak igénybevétele ingyenes. A NAVA gyűjteményéből nyomtatásra, másolásra és letöltésre nincs lehetőség! A NAVA archívumának adatbázisa kereshető, a benne található műsorok teljes terjedelmükben megtekinthetők. Az archívumban az m1, az m2, a Duna Tv, az RTL Klub, TV2, valamint a Magyar Rádió 3 csatornájának a 2006. január 1. óta sugárzott magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorait találja meg.

Különgyűjtemények:

  • 100 magyar játékfilm - a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteménye 1941-1981
  • Magyar Világhíradók - a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteménye 1931-1943 közötti időszakból
  • Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjei 1955-1985-ből
  • Mediawave fesztiválfilmek
  • Mindentudás Egyeteme előadások 2002-2006-ból

Az archívumokban szabadon kereshet, a Magyar Világhíradókat és a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjeit bárhonnan szabadon megtekintheti, a NAVA kötelespéldány-archívum és a Különgyűjtemények további anyagait azonban csak a NAVA-ponton nézheti meg.

cím: https://nava.hu/

 

Anyakönyvi adatbázisok

Mikrofilm anyakönyvek

Az adatbázis a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának állományában lévő anyakönyvek adatait, illetve - amennyiben rendelkezésre áll - azok digitális másolatait tartalmazza. A gyűjtemény nagy része az úgynevezett mormon mikrofilmezés keretén belül készült mikrofilmek szkennelt változatai, azonban folyamatosan bővül az adatbázis képállománya eddig be nem töltött anyakönyvek másolataival.

cím: http://adatbazisokonline.hu/adatbazis/mikrofilm-anyakonyvek

 

Menü kép
Helyi adatbázisok