A lehetetlen szökés

Rudi megtalálta a módját, hogy harcoljon Adolf Hitler ellen. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy – tizenévesen – a II. világháború egyik legnagyobb hősévé vált.”

A tizenkilenc éves, zsidó származású, szlovák Rudolf Vrba Auschwitzban rabként tanúja lesz az ott zajló kegyetlenkedéseknek. Társával, Alfred Wetzlerrel hónapokig készülnek, hogy megvalósítsák a lehetetlent: bármi áron meg akarnak szökni a náci katonák által szigorúan őrzött táborból, hogy beszámoljanak a világnak a rémtettekről.
Veszélyekkel teli küldetésük sikerrel jár. Vallomásuk Vrba–Wetzler-jelentésként, avagy Auschwitz-jegyzőkönyvként válik ismertté, és felháborítja a közvéleményt. Világszerte vezető politikusok követelik a táborokba tartó vonatok leállítását, így a két fiatal hősiessége több mint százezer, főképp magyar származású zsidót ment meg a deportálásoktól.

Steve Sheinkin hátborzongatóan fordulatos stílusban elbeszélt igaz története a két fiúról emléket állít a felfoghatatlan gonoszság felett győzedelmeskedő megtörhetetlen hitnek, bátorságnak és kitartásnak.