Eszement elméletek

Szerző
Dan Schreiber

Az emberek furcsák – de ez nem baj. A zsenialitás és az őrület gyakran ugyanarról a tőről fakad.

Thomas Edison például minden okossága mellett is azt vallotta, hogy este pizsamába bújni rossz hatással van a szervezetünk működésére és álmatlanságot okoz, ezért a munkaruhájában feküdt le. Ki akartam próbálni az elméletet, ezért megkértem húsz, álmatlanságban szenvedő embert, hogy néhány éjszakára vessék be ugyanezt a trükköt. A válasz nem volt elsöprő: 1. a dolog nem működik, 2. Edison biztosan nem aludt merevítős melltartóban.

Bram Stoker, a Drakula szerzőjének utolsó könyvében egy fejezet arról szólt, hogy I. Erzsébet valójában férfi volt. Edmund Hillary az első expedícióját – a Mount Everest megmászása után – a jeti keresésére indította (a jeti mitológiai lény, de többek között Jane Goodall és David Attenborough is hitt a létezésében). Guglielmo Marconi, a rádió feltalálója úgy vélte, hogy a hang sosem hal el, csak lágyabb lesz. Élete utolsó éveiben egy olyan eszközről álmodozott, amivel »fogható« Jézus hegyi beszéde. És így tovább, a lista végtelen.

„Csak két dolog végtelen: az univerzum és az emberi hülyeség. Bár az univerzumban nem vagyok teljesen biztos.” (Albert Einstein)

Furcsaságok és meghökkentő tébolyok világába vezet ez a szellemes könyv, minden lapján valami különös őrültségbe botlunk. Sir Arthur Conan Doyle megjelent a Royal Albert Hallban – hat nappal a halála után. Ringo Starr ördögűzésnek köszönheti különleges technikáját. Sylvester Stallone édesanyja ismert fenékjós volt. Tizennégy évvel a halála után John Lennon megszólalt egy épp felvett lemezen. A Titanic katasztrófáját 1898-ban már megírták. Az irodai növények képesek kinyomozni, ki a gyilkos…

A meghökkentő, hihetetlennek tűnő eseményekről nem egyszer kiderül, hogy nem a képzelet szüleményei, igenis megtörténtek a valóságban, vagy legalábbis van némi valóságalapjuk. Ha nem is hiszünk el mindent az utolsó betűig, az biztos, hogy végig jól szórakozunk: az író stílusa ugyanis ellenállhatatlanul humoros.

Dan Schreiber Londonban élő ausztrál–angol rádióproducer, író, podcaster és humorista, a BBC Radio 4 munkatársa, a különleges őrültségek avatott szakértője, a Museum of Curiosity (Furcsaságok Múzeuma) című műsor vezetője. Új podcastja We Can Be Weirdos (Lehetünk dilisek) címen fut. Ez az első könyve magyarul.