Az ​ubir

Szerző
Samil Igyiatullin

Az ​UBIR (uvir, mjackaj) – vérszomjas démon a türk mitológiában.

Az Olvasó nemcsak misztikus, elbűvölő és magával ragadó thrillert, hanem a maga nemében egyedülálló, sajátos, félelmetes regényt tart a kezében. Nehezen találni ehhez hasonló könyvet, amely egyszerre intellektuális, egy egzotikus népi hiedelemvilágot hitelesen bemutató mestermű, izgalmas fantasy, felnőtteknek szóló rémmese, ugyanakkor tinédzsereknek ajánlható, szórakoztató olvasmány is.

A tizennégy éves Nailt és húgát szörnyű borzalom támadja meg, az ubir. Menekülni kényszerülnek, menedéket keresni a rosszindulatú emberek és a halálosztó nem-emberek elől. Meg kell tanulniuk, mit jelent hűnek lenni ígéretekhez, tettekhez és nemzeti hagyományokhoz. Harcolniuk kell önmagukért, családjukért, barátaikért, ismerőseikért. Hiszik, hogy egyszer majd megszűnik a fájdalom, a szenvedés, eljön a segítség, és többé nem hal meg senki sem. Hiszen a gyerekek annyira naivak…

A tatár származású, de oroszul író szerző szavai szerint AZ UBIR az életről és a halálról szól, arról, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy az egyik ne forduljon át a másikba. Mégpedig nem csak átvitt értelemben, hanem itt és most, szó szerint is.