Orosz Ferenc

Hely:
Alsóvárosi temető
Felirat:

Orosz Ferenc 1920–1999, Orosz Ferencné Hegedűs Mária 1926–1991.

Molnár Sándorné sz. Hegedüs Mária 1891–1952. Soha el nem felejtlek.

Megjegyzés:

Orosz Ferenc (Magyarkanizsa, 1920 – Pápa, 1999): tanár, igazgató.

Iskoláit Zentán és Szabadkán végezte kitűnő eredménnyel. Már gyermekkorában elsajátította a német és szer-horvát nyelvet. Iparos családból származott, bevonulása után lovas alakulatnál szolgált. Mint tartalékos tiszt lóellátó parancsnok lett a második világháború alatt. Zászlósként esett fogságba, ahol sok megpróbáltatásban volt része, de rabtartóitól megtanulta két év alatt az orosz nyelvet.

Hazakerülve nyárádi származású feleségével Pápán telepedett meg. Több általános iskolában is tanított, majd 1950-től nyugdíjazásáig az Ipari Szakmunkásképző Intézetben dolgozott. Előbb tanárként majd helyettes igazgatóként tevékenykedett. Egy ideig igazgatója is volt az intézménynek. Idegennyelv-tudásának jó hasznát vette, tanított németet, oroszt, szerb nyelven tolmácsolt is. Kisebb műszaki ismeretek tanítására szerzett képesítést.

Szívesen időzött a közösségekben. A Pedagógus Szakszervezet pápai csoportjánál könyvtárosságot vállalt, énekelt a pedagógus kórusban, epizódszereplőként sikereket aratott a pedagógus színjátszó csoportban. Alapvető vonása volt a mély humánum és a derű.

Fia követte őt a szakmunkásképzésben, egyik lánya pedagógus, másik orvos lett.

Forrás: Pápai Hírlap, XII. évf., 1999. 15. sz. 4. p. Egy pedagógus halálára.