Varga Ferenc Dr.

Hely:
Alsóvárosi temető
Felirat:

Dr. Varga Ferenc 1931–2019, felesége Kiss Réka Csilla 1945–2019.

Megjegyzés:

Dr. Varga Ferenc (Szokolya, 1931. január 08. – 2019): orvos, belgyógyász főorvos.

Szülők: Varga József iparos, vasúti munkás, Kosztán Erzsébet htb.

Nős, felesége Kiss Réka Csilla labor-szakasszisztens.

Gyermekei: Réka 1965, Petra 1979.

Tanulmányok: 1956 SOTE Bp., 1961 belgyógyász szakvizsga.

Élete: 1956–1961-es években a pápai kórház belgyógyászati osztályának orvosa, 1961-től 1976-ig körzeti orvos, 1976 és 1991 között belgyógyász főorvos, 1991–2000-es években Pápa tiszti főorvosa.

Társadalom, közélet: 1990–1991-ben az MDF pápai elnöke, a Magyarok Világszövetsége Veszprém Megyei Elnökségének tagja.

Díj, kitüntetés: 1989 Kiváló Orvos.

Cikkek, tanulmányok: Medicus Universalis c. folyóiratban néhány cikk.

Forrás: Veszprém megyei kortárs életrajzi lexikon. Főszerkesztő: Varga Béla. Veszprém, 2001.

 

Dr. Varga Ferencné Kiss Réka Csilla (Pápa, 1945. február 27. – 2019): laboratóriumi szakasszisztens.

Édesanyja Adorján Alice kereskedelmi akadémiát és tanárnőképzőt végzett, ez utóbbit Pápán, a református nőnevelőben. Édesapja Kiss Zoltán százados, a magyar királyi ejtőernyőzés egyik megalapítója és oszlopos tagja. Öccsével és bátyjával Pápán nevelkedett. Édesapja királyi katonai múltja és karizmatikus személyisége miatt a kommunista rendszerben idegen volt és ezért koholt vádak alapján 1951-ben elvitték és 1952-ben kivégezték. Édesanyjával, Balázs és Bódog fiútestvéreivel a nagyszülői házban éltek és nagy szegénységben, de sok barát segítő szeretetében nevelkedtek.

Édesanyjukkal a pápai evangélikus gyülekezet tagjai voltak és a protestáns vallásgyakorlással itt ismerkedett meg.

Réka a szolgálatot gyermekkorától gyakorolta. Mivel édesanyja is deklasszált elemnek számított, ezért tanárnői hivatását nem végezhette, a csemegei zöldségespultban kapott munkát és mivel három gyermeket kellett ellátnia, a háziasszonyi teendőket 9 évesen Réka vette át.  Főzött, mosott, takarított az iskolai tanulmányai mellett, hogy édesanyját tehermentesítse.

Iskolás és gimnáziumi éveiben testvéreivel együtt textilgyári munkát, éjjeli prézlicsomagolást és korrepetálást vállalt, hogy előteremtsék a havi betevőt. Gimnáziumi érettségije jeles lett és jó eséllyel felvételizett az orvosi egyetemre, mert álma az volt, hogy gyermekorvos lehessen. Édesapja miatt többször érte megkülönböztetés, amit jólelkű tanárok vagy ismerősök igyekeztek ellensúlyozni, hiszen Réka személyiségéből mindenki felé a jó áradt. Az egyetemi felvételi bizottságig ezek a jóakarók sajnos nem értek el, mert jelentkezése és felvételije alapján bekerült volna, de helyhiány miatt nem vették fel.

A sikertelen felvételi után udvarlója, a pápai kórház fiatal, de nála 14 évvel idősebb belgyógyásza, Dr. Varga Ferenc, megkérte a kezét és 1964 virágvasárnapján férjhez ment. Esküvőjük baptista szertartás szerint zajlott, mert Ferenc szokolyai származású, ahol a baptista gyülekezet nagy múltra tekint vissza és a család igen aktív szerepet vállalt a gyülekezeti életben. Közös otthonukat Pápán, a református újtemplom tőszomszédságában rendezték be, s a református gyülekezet aktív tagjai lettek. Házasságukat Isten két gyermekkel, Rékával és Petrával áldotta meg.

Réka laboratóriumi asszisztensi képzést végzett. A Pápai Húsgyár után a Kórház Laboratóriumában lett alkalmazott és rengeteg beteg felnőtt és gyermek őrzi jó emlékezetében, mert különös odafigyeléssel és fájdalommentesen tudott vért venni. Amikor a szakasszisztensi képzést is elvégezte a Kórbonctan laborvezetője lett. Gerincproblémái miatt 35 év egészségügyben eltöltött év után rokkantnyugdíjba ment.

A rokkantnyugdíj kiegészítéseként egy biztosítótársaság üzletkötőjeként dolgozott és ezek mellett igyekezett nagymamai teendőit is ellátni. Fiatal korától kezdve voltak idős barátnői, akikkel a kellemes beszélgetések a kisebb nagyobb ápolási munkákkal is kiegészültek. Férjével, aki egész orvosi pályafutása alatt a Hippokráteszi eskü szerint dolgozott, közös meggyőződésük volt a betegek és elesettek önzetlen támogatása. Így nem csak az idős barátnők, de a rendszerváltás előtt Pápára áttelepült erdélyi magyarok is A keresztyén életmód alapvetései a szolgálat terén mindkettőjük életének középpontjában állt. Így amikor Petra lányuk is kirepült, mert felvételt nyert a Külkereskedelmi Főiskolára, Réka még intenzívebben vállalt egyházi szolgálatot: gyors gondolkodását, rátermettségét és szervezési készségét mindig jó ügyek érdekében vetette be.

2003-ban kezdte meg szolgálatát a pápai gyülekezet Nőszövetségének újjáalakulásakor elnökként. Ez azt is jelenti, hogy immáron 15 éve vezette a gyülekezet Nőszövetségét, szervezte fáradhatatlanul a missziói és diakóniai feladatokat. A Dunántúli Református Nőszövetség jelöltjeként 2018-ban a Zsindelyné Tüdős Klára díjat vehetett át.

Forrás: refdunantul.hu = dr. Varga Ferencné Kiss Réka Csilla